Sireh India

Sireh India merupakan sejenis tumbuhan yang membiak melalui batang dan kemudiannya akan merayap di atas tanah. Selain merayap ia juga adalah sejenis tumbuhan yang memanjat dan ia boleh memanjat mencapai ketinggian antara 10 hingga 15 kaki. Sireh sesuai hidup ditanah gembur dengan air yang mencukupi, yang tidak terlalu lembab dan memerlukan cuaca tropika untuk membiak subur. Tumbuhan ini sering menjadi pilihan ketika upacara keagamaan dan juga semasa adat istiadat melayu sejak zaman dahulu. Kebanyakkannya ditanam di Asia Selatan, dan Asia Tenggara.

Piper sp.

Tumbuhan dari keluarga Piperaceae ini mempunya banyak nama lain seperti Pann (Hindi), Cemai, Kerak, Cabe, Jambi dan Vetilla. Terdapat pelbagai kegunaan sireh India yang menonjol dalam dunia perubatan tradisional dan penjagaan kesihatan manusia.

  • Mengubati penyakit mata dengan menitiskan air daun yang telah dihancurkan ke dalam mata.
  • Untuk menyembuhkan ulser hidung, hancurkan ambil sireh yang baik kemudian hancurkan ia dan sapu di sekitar kawasan hidung.
  • bagi sesiapa yang mempunyai masalah pelawasan air kencing boleh mencuba memakan sireh bersama pisang untuk melawaskan kencing.
  • Bagi situasi hidung berdarah, daun sireh perlu digulung, kemudian diketuk terlebih dahulu dan disumbat ke dalam lubang hidung yang berdarah tadi bagi menghentikan pendarahan.

Artikel berkaitan dengan Sireh India

+ http://www.khasiatherba.com/herba/khasiat-daun-sirih-2.html

+http://herbadantumbuhan.blogspot.my/2012/03/sireh-peninggalan-warisan-berzaman.html

Hubungi Kami

Taman Herba Negeri Perak
Batu 1, Jalan Simpang Pulai,
Batu Gajah, Kg. Kepayang,
31300 Gopeng, Perak, MALAYSIA

info[a]tamanherbaperak.com
+60 5-357 2290

Jabatan Pertanian Perak

 

URL:
www.pertanianperak.gov.my/

UA-75944612-1