Pokok Payung Ali

Pokok Payung Ali merupakan tumbuhan yang mempunyai bentuk fizikal yang mirip seperti sebuah payung. Rumpunnya terdiri daripada segi tiga langsing batang yang timbul daripada rangkaian rizom berkayu dan membesar dengan ketinggian 2-6 kaki (0.6-1.8 m). Di hujung batang terdapat kira-kira 12 belas kelompok bunga yang berukuran sekitar 2 hingga 38 panjang, dan kira-kira 0.5 di (1.3 cm) lebar dan jejari disusun seperti jejari roda. Kelompok bunga berwarna kecil kehijauan yang berkembang dari pusat cakera. Bunga yang diikuti oleh buah-buahan kecil yang matang ke perang gelap.

Cyperus involucratus.

Cyperaceae merupakan keluarga bagi pokok Payung Ali dan dipercayai ditanam di kawasan lembap seperti tasik dan sungai di kepulauan Madagascar. Pokok Payung Ali mempunyai khasiatnya tersendiri dari segi perubatan tradisional. Antara kegunaan Pokok Payung Ali dalam perubatan tradisional ialah:

  • okok ini sering digunakan untuk tenaga batin lelaki dan mengubati penyakit batu karang dengan minum air rebusan tumbuhan ini.
  • Tumbuhan ini juga digunakan untuk merawat darah tinggi dan kencing manis dengan menghancurkan bunga, akar dan daun sehingga menjadi serbuk lalu dimakan.

Artikel berkaitan dengan Pokok Payung Ali

+ http://floridata.com/Plants/Cyperaceae/Cyperus%20involucratus/512

+ http://www.tropicalbritain.co.uk/cyperus-involucratus.html

 

Hubungi Kami

Taman Herba Negeri Perak
Batu 1, Jalan Simpang Pulai,
Batu Gajah, Kg. Kepayang,
31300 Gopeng, Perak, MALAYSIA

info[a]tamanherbaperak.com
+60 5-357 2290

Jabatan Pertanian Perak

 

URL:
www.pertanianperak.gov.my/

UA-75944612-1